De beste tuintrends van 2022

0
395
restaurant

Net als decoratiestijlen en veranderingen in wat hip is in een dames tas, komen en gaan trends in landschapsarchitectuur. Enkele van de toptrends van dit jaar kwamen voort uit ons evoluerende verlangen om met de natuur om te gaan en onze wereld te behouden. Sommige zijn voortgekomen uit gedwongen opsluiting in onze huizen tijdens de Covid-19-pandemie. Anderen hebben meer een esthetische oorsprong. Hoe dan ook, ze zijn leuk om op te nemen in het groeiseizoen om interesse, gemak en bruikbaarheid toe te voegen. Hieronder vind je een paar fantastische tips die je kunt toepassen in je tuin!

Klimaatveranderingen 

Omdat klimaatverandering een feit is, brengen veel tuinders veranderingen aan in hun landschapsontwerp. Het is vooral belangrijk in hete, droge, brandgevoelige gebieden om xeriscaping op te nemen en inheemse en droogtetolerante planten te gebruiken. Verminder het aantal met sap gevulde planten die vuur kunnen aanwakkeren, of verplaats ze in ieder geval ver van je huis. Stenen of grindpaden werken daarnaast zowel als een brandgang als een manier om regenafvoer te verminderen. Maak in overstromingsgebieden bovendien geulen om water af te voeren en voeg regentuinen toe om het regenwater te verminderen. Daarnaast is het slim om hellingen te planten voor erosiebestrijding.

Eetbare tuinen

Of je het nu een moestuin, een overwinningstuin, van boer tot bord tuinieren of iets anders noemt, de eeuwenoude trend om je eigen voedsel te verbouwen is groter dan ooit. Er zijn zoveel voordelen. Naast het verkrijgen van de meest verse groenten en fruit, kun je de teelt controleren – volledig biologisch gaan (of op zijn minst pesticiden en herbiciden mijden) of lokale compost gebruiken in plaats van chemische meststoffen. Je kunt met een eetbare tuin het hele gezin erbij betrekken en je kinderen waardevolle vaardigheden bijbrengen op het gebied van duurzaamheid, wat bij een toilettas leer ook belangrijk is.

Inheemse planten

Inheemse planten trekken lokale bestuivers aan en ondersteunen de regionale fauna. Ze zijn een belangrijk element in elk xeriscaping-plan, dat helpt om het waterverbruik te verminderen. Inheemse planten hebben geen kunstmest of pesticiden nodig, wat een ecologisch voordeel is. Ze zullen ook erosie verminderen. Een extra bonus is dat inheemse planten in je landschap zouden moeten gedijen, terwijl andere planten het moeilijk hebben zonder de juiste temperatuur, licht, grond en regenval. Als je nieuwe planten in je tuin wilt plaatsen dan is het dus zeker een goed idee om te kiezen voor inheemse exemplaren die je na de aankoop in je weekendtas mee naar huis kunt nemen.

Wildwaterput

Huiseigenaren hebben al tientallen jaren vogelvoeders opgehangen, maar met de krimpende leefomgeving voor dieren in het wild en de klimaatverandering doen veel mensen meer om dieren in het wild te ondersteunen. Het is belangrijk om het juiste soort voer aan te bieden, geleverd in de juiste voerbak. De modewoorden van dit jaar, zoals rewilding, nature scaping en curated wilding, suggereren het verlangen naar een tuinontwerp dat er natuurlijk uitziet en dieren in het wild uitnodigt. Voeg waterpartijen toe – die dit jaar naar verwachting groot zullen zijn – waardoor dieren in het wild veilig kunnen drinken. Plant ook beschutte struiken en vruchtbomen om ze te beschermen tegen roofdieren.

Rate this post